TheJakartaPost

Please Update your browser

Your browser is out of date, and may not be compatible with our website. A list of the most popular web browsers can be found below.
Just click on the icons to get to the download page.

Jakarta Post

Tokyo unveils 2020 venue inspired by Japanese architecture

  • News Desk

    Agence France-Presse

Tokyo, Japan   /   Tue, October 29, 2019   /   05:15 pm
Tokyo unveils 2020 venue inspired by Japanese architecture This picture shows the Ariake Gymnastics Centre, a venue of the Tokyo 2020 Olympic and Paralympic Games, during a press preview in Tokyo on October 29, 2019. (AFP/Kazuhiro Nogi)

Organisers of the Tokyo 2020 Olympics on Tuesday unveiled a custom-built $188 million gymnastics venue inspired by Japanese architecture that uses wood brought from around the country.

The futuristic-looking Ariake Gymnastics Centre in central Tokyo uses 2,300 cubic metres of wood and is intended to hark back to traditional building techniques that predated the use of modern materials.

The structure features a gently undulating roof, with external walls constructed from lengths of cedar wood.

Supporting rods allow the building to look from a distance as though it is suspended in the air.

Organisers said it was intended to look like a "a wooden bowl, floating in the bay area".

The building, one of a handful custom-built for the Games, "symbolises Japan's wood culture and viewers can feel its simple beauty", the organisers said.

"We're using a lot of wood," venue general manager Koichi Fukui told reporters.  "We can smell wood and feel the warmth of wood," he said.

Built at a cost of 20.5 billion yen, the venue features a domed ceiling constructed from Japanese larch with no steel framework and is among the largest of its kind in the world.

The venue can seat 12,000 spectators on long benches placed around the space.

The main Olympic stadium designed by renowned Japanese architect Kengo Kuma also heavily features the use of wood in a nod to traditional techniques.

The gymnastics venue is a temporary site, which is expected to be converted into an exhibition centre after the Games.

Organisers say they plan to repurpose some of the wood from the site, including the benches, in the exhibition centre and other sites including schools.